Inhoud bewerken
Klik op de knop inhoud bewerken om de inhoud te bewerken/toe te voegen.

Wat doe jij om je online privacy te verbeteren? 3 simpele tips

Algemeen

Het is vandaag de internationale dag van de dataprivacy. De perfecte dag om even stil te staan bij jouw online veiligheid. Nog geen week geleden zijn de privégegevens van miljoenen Nederlanders op straat komen te liggen. Dit dankzij een datalek bij de GGD. Denk daarbij aan namen, adressen, telefoonnummers, Burgerservicenummers en geboortedata. Cybercriminelen betalen dik voor deze gegevens en dat is niet zomaar. Met persoonsgegevens kunnen ze enorm veel. Onder andere persoonlijk gerichte fraude aanvallen plannen en identiteitsfraude plegen. Bij de GGD wordt de schuld afgeschoven op oude systemen (Opgelicht, 2021). Het is dan ook niet de eerste keer dat er bij de GGD een groot datalek geconstateerd wordt. Hier kan je als individu niets tegen doen. De GGD pakt gelukkig zijn verantwoordelijk op en heeft momenteel een externe partij ingeschakeld om de schade te beperken. Wat kan je dan wel zelf doen? Hieronder staan drie simpele tips. 

Wat jij kan doen als persoon

  • De simpelste tip: stel een wachtwoord in op al je devices. Het klinkt zó simpel maar we verbazen ons er echt over hoeveel mensen dit nog niet hebben. Het beste is een wachtwoord instellen met speciale tekens, cijfers en hoofd- en kleine letters.
  • Beveilig documenten waarin persoonsgegevens staan met een code. Op Apple devices doe je dit met de volgende stappen: extra > document beveiligen. Op andere systemen door te klikken op bestand > informatie > document beveiligen.
  • Gebruik overal een ander wachtwoord. Verschillende wachtwoorden onthouden kan een flinke opgave zijn. Gelukkig zijn er handige wachtwoordsystemen om je wachtwoorden in te beheren. Bijvoorbeeld de app 1Password.

Wat je als bedrijf kan doen

Leuk en aardig maar dit zijn enkel individuele maatregelen. Hoe bescherm je je als bedrijf tegen cybercriminelen? Ten eerste zijn moderne beveilgingstechnieken erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat je systemen up-to-date zijn. Ook is er extra aandacht voor het versleutelen van data nodig. Full Disk Encryption kan bijvoorbeeld een redder in nood zijn wanneer een apparaat in verkeerde handen terechtkomt. Let daarnaast extra op bescherming tegen ransomware, hiermee proberen cybercriminelen bedrijfsgegevens te versleutelen en geld te vragen om de versleuteling ongedaan te kunnen maken. Deze software komt vaak als spam binnen. 

Weet je niet waar je moet beginnen of neem je liever het zekere voor het onzekere? Denk er dan over na om de beveiliging uit handen te geven aan een ervaren externe partij. O.a. met onze NTNT Premium + dienstverlening kunnen wij dit vlekkeloos voor je regelen. Geen stress over het beschermen van bedrijfsdata dankzij ons bekroonde antivirus, DNS Web Protect en Disk encryptiesysteem. 

Heb je nog vragen of wil je een security scan uit laten voeren, om inzicht te krijgen in de risico’s binnen jouw bedrijf en mogelijke verbeteringen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Samen sterk tegen cybercriminaliteit! 

 

Delen

Lees verder.