Inhoud bewerken
Klik op de knop inhoud bewerken om de inhoud te bewerken/toe te voegen.

SPAM: Zet een bord voor SPAM z’n kop! 

Algemeen

2 januari 2023. De internationale dag om spam te stoppen 🚫 Lees hier hoe je jezelf eenvoudig een handje kan helpen tegen al die ongewenste berichten!

Wat is spam nou eigenlijk? Simpel, alle ongewenste berichten die je ontvangt. Bijvoorbeeld: Dat zoveelste mailtje over korting op een website. De benaming spam komt origineel uit de jaren 70 waar het woord ontstond in een comedy toneelstuk van Monthy Python over een restaurant waar je enkel gerechten met (ongevraagde) spam = spiced ham kon bestellen. Momenteel staat spam voor ‘Sending People Annoying Mail”. Hoe kom je daar nou vanaf? Even verder lezen wij geven je wat tips. 

SPAM sending people annoying mail of ook wel junk e-mail berichten. Het liefst ontvang je ze helemaal niet maar hoe doe je dat?

Outlook spam

Je kunt in outlook het beschermingsniveau voor ongewenste mail wijzigen. Dat is meteen de reden waarom mailtjes op werkaccounts vaker in de ongewenste map belanden dan privéaccounts. Zakelijke accounts staan meestal scherper ingesteld. Ook kun je automatisch spam laten verwijderen door Outlook.

Hoe doe je dat nou? Hiervoor moet je naar de webversie van Outlook gaan. Klik met de rechtermuisknop op een mailtje en selecteer ‘spam’. Vervolgens klik je op ‘spam e-mail opties’. In het vak dat opent kan je permanent verwijderen aanklikken bij opties en het beschermingslevel aanpassen. 

Je kan ook in een keer meerdere ongewenste afzenders toevoegen. Hiervoor moet je wederom naar de webversie van Outlook. Klik rechts bovenin op het tandwiel voor instellingen. Vervolgens selecteer je onderin ‘alle Outlook instellingen weergeven’, ‘e-mail’, ‘ongewenste e-mail’ en daar kan je de ongewenste afzenders toevoegen. 

Whatsapp spam

Ken je dat, ongevraagd in een groep gegooid worden in Whatsapp. Erg onprettig, vooral wanneer een onbekende het doet. Dit kan je voorkomen door op je mobiel Whatsapp te openen en in de lijst met chats rechtsboven op de drie puntjes te klikken en vervolgens op ‘instellingen’. Ga naar ‘account’ en ‘privacy’ om door te klikken naar ‘groepen’. Hier kan je aangeven welke personen je aan een groepsgesprek mogen toevoegen. Wij raden aan dit in te stellen op ‘alleen mijn contacten’. 

Instagram

Een steeds vaker gebruikt platform voor spam is Instagram. Gelukkig kan je berichten met bepaalde woorden automatisch laten verwijderen. Hiervoor ga je naar je profiel in de Instagram applicatie op je telefoon en klik je op ‘instellingen’ en ‘privacy’ klik door naar ‘interacties’ en ‘opmerkingen’. Hier kan je zelf een filter instellen met woorden die jij vaak ontvangt in spamberichten. 

LinkedIn

Het kan zo zijn dat je spam via LinkedIn ontvangt omdat je e-mailadres er te vinden is. Dit kan je verbergen door rechtsboven op je naam te klikken en naar ‘instellingen en privacy’ te gaan. Klik door op ‘privacy’ en vervolgens scrol je naar ‘wie uw e-mailadres kan zien’. 

Kom je er niet (helemaal) uit dan kun je altijd nog een uitgebreide handleiding raadplegen voor Outlook of Gmail. Klant en/of partner van NTNT dan weet je ons te vinden voor hulp 💡

Graag lezen over het beveiligen van je online privacy, dan hebben we de volgende lees-tip hier.

Delen

Lees verder.